מבבל העתיקה לבר התל אביבי

מבבל העתיקה לבר התל אביבי

קשה לדמיין ערב תל אביבי בלי כוס בירה ביד.
בין אם אתם יושבים על הבר בפלורנטין, בגג עם נוף לים או במרתף אפלולי שמגיש רק לאגר גרמנית,
הבירה הפכה לחלק מה-DNA של חיי הלילה בעיר.
אבל איך הפכה הבירה למשקה הכי אהוב בעולם?
מי היה הראשון שחשב לתסוס דגן ולהגיש אותו קר?
והאם הבבלים באמת היו הראשונים או שהמצרים הקדימו אותם?
קחו לגימה ונתחיל במסע של אלפי שנים.

ברוכים הבאים לשנת 5,000 לפני הספירה
ההיסטוריה של הבירה מתחילה עמוק בעבר כל כך עמוק, עד שהיא קודמת לכתב.
ממצאים ארכאולוגיים ממסופוטמיה ומהאזור שמכונה כיום איראן מצאו שאריות של תסיסה שנחשבת לצורת הבירה המוקדמת ביותר.
המשקה דאז לא היה צלול או מוגז, אלא עכור, חם ומלא שאריות דגן.
אבל מה זה משנה, הוא הכיל אלכוהול, והאנושות התאהבה.
אחת הסברות היא שהבירה נוצרה בטעות כשדייסה שנשכחה בשמש תססה והפכה לנוזל אלכוהולי.
הסקרנות, כמו תמיד, עשתה את שלה. האדם הקדמון שתה, נדלק והשאר היסטוריה.

הבירה כמטבע, פולחן ותרבות

בבבל, בירה הייתה חלק מהתפריט היומי של כל אדם, כולל ילדים.
היא נחשבה בטוחה יותר ממים והוגשה גם בטקסים דתיים.
במצרים העתיקה, פועלי הפירמידות קיבלו שכר בבירה, ונשים היו המבשלות המרכזיות של המשקה.
במקביל, באירופה הקדם-נוצרית, שבטים גרמאניים וסקנדינביים שתו בירה מתובלת בצמחים שונים,
הרבה לפני שגילו את כשות החומר שנותן לבירה את טעמה המריר המוכר.
עם התפשטות הנצרות, המנזרים לקחו את שרביט הבישול, שיפרו את התהליך, ייצבו את הטעמים,
ואפשר לומר שהפכו את הבירה למה שאנחנו מכירים היום.

ההיסטוריה של הבירה

ככל שעברו השנים, הבירה לא רק השתכללה היא עיצבה תרבויות.
מגרמניה של ימי הביניים עם חוקי הטוהר (Reinheitsgebot) שהגדירו מה מותר להכניס לבירה,
דרך המהפכה התעשייתית שאפשרה ייצור המוני, ועד למאה ה-20, שבה בירה מהחבית כמו היינקן, גינס ובאדווייזר הפכו לסמלים עולמיים.
אבל אז הגיע מהפך חדש, מהפכת הקראפט.
בארצות הברית, בשנות ה-80, החלו מבשלים קטנים להחזיר את האומנות לבירה.
פתאום בירה לא הייתה רק לאגר קלה, אלא גם IPA, פורטר, סטאוט, ויטביר, ועוד אינספור סגנונות.
הטרנד הזה לא איחר להגיע גם לישראל, ויצר סצנה מרגשת של מבשלות בוטיק, פסטיבלים, סיורי בירה וכמובן, ברים שמתמחים באינספור ברזים וסוגים.

ומה עם הבירה אצלנו?

בישראל של תחילת המאה ה-20, הבירה כמעט ולא הייתה קיימת.
רק עם העלייה החמישית והגעת יהודים מאירופה, הבירה התחילה לתפוס מקום.
מבשלת "נס ביר" פעלה בחיפה, ובהמשך קמה "גולדסטאר", שהפכה לאייקון מקומי.
אבל רק בשני העשורים האחרונים התחוללה מהפכת הבירה האמיתית.
מבשלות כמו "מלאכה", "הדובים", "שפירא" ו"מלכה" שינו את המפה
והיום, כל חובב בירה בישראל יכול לבחור בין עשרות תתי-סוגים, טעמים, רמות מרירות ואלכוהול, ולמצוא את הבירה שתדבר בדיוק אליו.

אז בפעם הבאה שאתה שותה…
כשתרימו את הכוס בפאב הקרוב, תדעו שאתם חלק משרשרת אנושית של יותר מ-7,000 שנה.
ממש כמו פועל פירמידות מצרי, נזיר במנזר בלגי, או חובב קראפט אמריקאי
גם אתם משתתפים בטקס עתיק של תרבות, הנאה, ואולי גם קצת שכרון חושים.

לחיים!